به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رایزنی فرهنگی ایران در آنکار، فرهاد پالیزدار، رایزن فرهنگی ایران در آنکارا، ضمن شرکت در میزگرد تلویزیونی مجموعه برنامه هفتگی تلویزیونی «ینی چاغ» و با حضور دکتر اوزجان ینی چری به موضوع "فرهنگ ، تمدن و اسلام" پرداخت.
فرهاد پالیزدار طی سخنانی در این میزگرد علل عقب ماندگی تمدن شرق و عدم پیشرفت آن را دو عامل داخلی و خارجی دانست و گفت: عامل داخلی استبداد حاکم در شرق بوده و عامل خارجی استعمارگران بودند که در صدد غارت منابع طبیعی و بازداشتن شرق از پیشرفت و رشد بودند.
وی استیلای مغول را مهمترین عامل خارجی عقب ماندگی منطقه دانست و گفت: تا حمله مغول جهان اسلام دارای نشاط علمی، ادبی و فرهنگی بالایی بود و بسیاری از محققان غربی رنسانس غرب را تحت تاثیر فرهنگ پویای علمی مسلمانان دانسته اند. اما متأسفانه حمله مغول باعث توقف این پیشرفت شد، نظام فئودالی شکل گرفت و اهل علم به تصوف و انزوا روی آوردند. در نتیجه اهل ادب و علم از جامعه دور ماندند. به همین دلیل استعمار غرب در روند تهاجم به جوامع شرقی با مقاومت روبرو نشد و توانست فرهنگ خود را بر جوامع مسلمان حاکم گرداند. لذا آن عشق که شما اشاره کردید نتوانست رشد کند.
رایزن فرهنگی ایران در پاسخ پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا امیدی به شکل گیری رنسانس علمی در شرق وجود دارد یا خیر و اصولا چرا چنین رنسانسی شکل نمی گیرد، اظهار داشت : البته نمی شود گفت که شدنی نیست، جریان بیداری اسلامی در کشورهای اسلامی نمونه همین رنسانس اسلامی است. تغییرات فرهنگی و اجتماعی یکباره اتفاق نمی افتد بلکه گاهی دویست سال هم طول می کشد.
وی گسترش بیداری اسلامی در میان مسلمانان را اشارات مثبتی در این جهت دانست و اظهار امیدواری کرد که مسلمانان با روی آوردن به اصل خویش این روند را تسریع نمایند.
فرهاد پالیزدار در جواب این سوال که آیا معنویت و تصوف در شرق مانع پیشرفتهای علمی شده یا خیر، با اشاره به گرایش به انزوا در دوره مغول و بدنبال آن دوره حیرت در برابر غرب در جوامع اسلام گفت : این روند در ادامه منجر به بیداری و حرکت مشروطیت در ایران و عثمانی شد و حرکت سید جمال الدین اسدآبادی در جهت وحدت مسلمانان نیز در همین راستا بود.
پالیزدار افزود : تاریخ معاصر کشورهای اسلامی نشان میدهد که متفکران سعی کردهاند طرحهای جدیدی را ارائه دهند. با این حال اکثر نظریه پردازان تحت تأثیر تفکرات غربیها بودهاند و لذا طرحهای آنها جامع و موفق نبوده است. لذا متفکران کشورهای اسلامی باید با هم حرکت و مشورت کنند.
وی اعتماد به نفس را از عوامل اصلی موفقیت عنوان کرد همچنان که در پیروزی ملت ایران بر استبداد و استکبار موثر بود و افزود: فکر میکنم این هماهنگی در جهان اسلام به زمان بیشتری نیاز دارد.
رایزن فرهنگی ایران در ترکیه با اشاره به افزایش نفرت و بدبینی در میان مردم جوامع اسلامی علیه غرب و بویژه آمریکا آن را عاملی برای شکل گیری اعتماد به نفس و روی آوردن به سوی ارزشهای خودی دانست و افزود : نمونه کوچک این را در ایران بعد از انقلاب اسلامی می بینیم؛ هم مردم و هم سیاستمداران می خواهند که استقلال خود را در مقابل بیگانگان حفظ کنند. این اعتماد به نفس باعث پیشرفت در زمینه های مختلف علمی شده از جمله در علوم پزشکی، دانش هسته ای و غیره که البته مسئله هسته ای بدلیل داشتن بعد سیاسی بیشتر به چشم می آید.
رایزن فرهنگی ایران تبادل فرهنگی بین تمدنهای مختلف را امری معمول برشمرد و با اشاره به توصیه های دین اسلام به فراگیری علم، ضرورت استفاده از ابعاد مثبت علوم و فناوری غربی را گوشزد نمود. وی از سینما به عنوان یک صنعت غربی نام برد که هنرمندان ایرانی از آن برای بیان ابعاد مثبت ارزشهای انسانی استفاده می کنند
فرهاد پالیزدار در پاسخ به این سؤال که آیا هدف غرب از تهاجم به کشورهای اسلامی مثل افغانستان و عراق آوردن دمکراسی و حقوق بشر است یا چیز دیگر؛ اظهار داشت : روشن است که آنها بدنبال منافع خود و تسلط بر منابع نفتی هستند از سوی دیگر غرب که از آوردن خوشبختی برای مردم خود دچار مشکل است، چگونه می تواند برای دیگران الگو باشد ؟ انحطاط اخلاق ، معنویت و ارزشهای انسانی در غرب چنان است که که بسیاری از آنان در جستجوی معنویت به ادیان اسلام و بودا و سایر ادیان شرقی و شخصیتهایی مانند مولانا گرایش پیدا کرده اند.
نظر شما